En Smakebit på Søndag: Ancient Rome On Five Denarii A Day

Det er utrolig lenge siden sist jeg var med på En Smakebit på Søndag hos Mari fra Flukten fra Virkeligheten. Da er det kanskje på tide å begynne igjen! Denne uken er det faktabøker som står på programmet. Boken Ancient Rome on Five Denarii a Day (skrevet av Philip Matyszak) er en underholdende og uhyre informativ bok om det gamle Roma, skrevet som en typisk reisebok, men da for en tidsreise. Det gir et helt annet bilde av Roma enn vanlige historiebøker. Boken er del av en serie, som har bøker om det gamle Hellas, Egypt og en del flere steder (og tider, får man vel si).

Jeg har alltid vært interessert i det som ikke sto i skolebøkene i historietimene, i tillegg til at jeg jo har nytte av denslags hverdagslig informasjon når jeg skriver. For eksempel, hvor viktig var venner (ekstremt viktig), hva slags mat spiste de og hvorfor (de hadde sterkt krydret mat for å skjule at den hadde begynt å tape seg litt), hva slags butikker fantes og hvordan fungerte markedene, hva slags klær går de med, hvordan forløper et middagsbesøk… Jeg har lært vanvittig mye av den allerede selv om jeg bare er halvveis. Den er lettlest, underholdende, og forfatteren har et eget lag med ord.

Denne ukens smakebit er fra kapitlet om lov og orden. Jeg kunne ha valgt et sitat fra nesten hvor som helst i boken, siden den er stappfull av gode formuleringer, men det ble denne:

«When the Urban Cohorts step in, it is an excellent idea to step out, since the basic premise of the Cohorts is that anyone in a riot is a rioter and rioters can’t disturb the peace if they are unconscious or dead.»

19 thoughts on “En Smakebit på Søndag: Ancient Rome On Five Denarii A Day

  • Ciuva says:

   Definitivt! Det er så mye bra om historie ute nå (av begge sjangre) at jeg knapt vet hvor jeg skal begynne.

   God søndag til deg også!

  • Ciuva says:

   Jepp! Jeg har kjøpt meg et lass med sånne de siste månedene, så jeg har mye å glede meg til, for å si det sånn 😉

   Fin søndag til deg også 🙂

 1. siljeblomst says:

  Takk for interessant smakebit – den minner meg på at jeg burde være flinkere til å lese mer historie og faglitteratur for moro 🙂
  Ønsker deg en fin søndag!

  • Ciuva says:

   Fin søndag til deg også!

   Det er mye mer givende å lese faglitteratur når man ikke må. Jeg tror jeg har lært mer historie de siste årene enn i hele skoletiden… (Sier kanskje mer om hvor mye jeg fulgte med i timen *kremt*)

 2. Kake says:

  Takk for smakebiten. Jeg liker faglitteraur veldig godt og håper at mer av den blir lettere tilgjengelig 🙂 Spennende med historie!

Legg igjen en kommentar: