30-dagers bokutfordring dag 13: Din favorittforfatter

TolkienDagens tema er «din favorittforfatter». Jeg har mange forfattere jeg regner som mine yndlingsforfattere, men om jeg skal velge bare én, er det ingen tvil. Det må bli Tolkien. Han skrev boken som fikk meg til å få øynene opp for fantasy og alle de fantastiske (og enkelte mindre fantastiske) bøkene jeg har lest siden. Hadde jeg ikke lest Tolkien hadde jeg heller ikke lest Eddings, eller Moon, eller Kerr, eller senere (da jeg fant ut at det fantes mer enn bare episk fantasy) Butcher og Carriger. Han skrev boken som fikk meg til å leve meg inn i en helt fremmed verden for første gang. Det er noe spesielt med den første boken man leser innen en sjanger man elsker.

Men det er også mye, mye mer enn det. For Tolkien var forfatteren som fikk meg til å innse at jeg ikke bare hadde lyst til å lese bøker, men også å skrive dem. Jeg hadde skrevet historier i årevis på det tidspunktet, men det hadde liksom ikke gått opp for meg at det var mulig å skrive en hel roman. Han var også den som fikk meg til å innse at jeg kunne skrive de historiene jeg ville, med oppdiktede verdener og magi og så videre, i stedet for historier fra en verden jeg på det tidspunktet syntes var vanskelig og kjedelig.

Så er det selvsagt også fordi han var en lingvist som spesialiserte seg på en hel rekke språk, deriblant gammelengelsk og gammelislandsk/norrønt. Jeg har selv master i lingvistikk og skrev masteroppgaven min om et litt sært grammatisk fenomen i norrønt – som en annen lingvist jeg kjenner bemerket da jeg nevnte ham blant mine yndlingsforfattere: det er vel nærmest obligatorisk for en lingvist å like Tolkien. Jeg kunne ha ramset opp en hel rekke andre grunner. Uten Tolkien er det ikke sikkert (sannsynligvis heller tvilsomt) at jeg hadde begynt med conlanging, som er det å lage oppdiktede språk, eller conworlding (oppdiktede verdener), som kanskje er de to hobbyene jeg har brukt mest tid på de siste par årene. Det er ikke engang sikkert jeg hadde bestemt meg for å studere lingvistikk, og selv om jeg ikke jobber innen fagfeltet mitt, ville jeg ikke vært utdanningen min foruten.

Jeg er ikke så begeistret for de siste bøkene som har kommet ut, de som Christopher Tolkien har «redigert» (han er ikke SÅ flink til å skrive), men jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest Ringenes Herre, som jeg har i tre utgaver (så langt!)


30 Dagers Bokutfordring

Dag 1: Den beste boken du har lest så langt i år
Dag 2: En bok du har lest mer enn 3 ganger
Dag 3: Din favorittserie
Dag 4: Favorittbok i din favorittserie
Dag 5: En bok som gjør deg glad
Dag 6: En bok som gjør deg trist
Dag 7: Den mest undervurderte boken
Dag 8: Den mest overvurderte boken
Dag 9: En bok du ikke trodde du ville like, men som du endte opp med å elske
Dag 10: Favoritt blant klassikerne
Dag 11: En bok som du hatet
Dag 12: En bok som du pleide å elske, men ikke nå lenger
Dag 13: Din favorittforfatter
Dag 14: Favorittbok av din favorittforfatter
Dag 15: Favorittkarakter, mannlig
Dag 16: Favorittkarakter, kvinnelig
Dag 17: Favoritt sitat(er) fra din(e) favorittbok/bøker
Dag 18: En bok som skuffet deg
Dag 19: Favorittbok som det har blitt lagd film av
Dag 20: Beste romantiske/kjærlighetsbok
Dag 21: Favorittbok fra din barndom
Dag 22: Favorittbok som du eier
Dag 23: En bok som du har hatt lyst å lese lenge, men som du fortsatt ikke har lest
Dag 24: En bok som du skulle ønske flere personer ville lese
Dag 25: En karakter som du gjenkjenner deg mest i
Dag 26: En bok som endret din mening om noe
Dag 27: Den mest overraskende vrien eller slutten
Dag 28: Favorittitler
Dag 29: En bok som alle hatet, men som du likte
Dag 30: Din favorittbok gjennom tidene

Legg igjen en kommentar: