30-dagers bokutfordring dag 3: Din favorittserie

Dag 3! I dag er spørsmålet et fryktelig vanskelig et, nemlig favorittserie. Som mange andre har jeg ikke bare én favorittserie, men mange. Det er ikke bare kvaliteten som avgjør om en serie blir en favorittserie – mange av de jeg tar frem gang etter gang og leser i filler er faktisk ikke nødvendigvis bøker jeg ville kalt bra, i hvert fall ikke med mindre man bare går etter underholdningsverdi. Kanskje er plottet litt platt, kanskje er karakterene urealistiske eller regelrette klisjéer, og kanskje er ikke språket så bra – men de blir likevel lest om igjen og om igjen (men kanskje ikke snakket så høyt om). Og så har du de som regelrett er BRA, på alle måter, som du anbefaler til flest mulig andre.

Nå skal jeg ikke skrive en hel avhandling om hva som gjør en favorittserie til en favorittserie, men jeg kan uansett ikke gi et veldig entydig svar, og det blir derfor flere serier her. For eksempel har jeg elsket Stephanie Plum-serien til Janet Evanovich i veldig mange år, men har ikke engang vurdert å lese de siste par bøkene (de siste to jeg leste føltes som om de fulgte en eller annen oppskrift mer enn noe annet), og da falt plutselig hele serien fra favorittlisten. Etter tjue bøker gir jeg da blaffen i om Stephanie kommer til å ende opp med Joe eller Ranger (som om det ville gått bra uansett) og jeg er lei av at vinglingen hennes får mer fokus enn resten av plottet. Så har du serier som for eksempel Jordens Barn av Jean M. Auel, som til tross for at jeg ler av enkelte deler, rødmer av andre og blar forbi alle de endeløse reiseskildringene (og den beryktede mammutscenen…) blir lest år etter år etter år hjemme hos foreldrene mine (de står fortsatt på gamlerommet mitt). Jeg begynte å lese bøkene på ungdomsskolen, og kjøpte dem i bokbyen i Fjærland for omtrent ingenting. Man kan kritisere serien for mye forskjellig, og det gjør jeg også, men det er likevel den eneste serien jeg faktisk har skrevet fanfic fra.

Meeeen skal jeg komme med en eller flere favorittserier er det enkelte jeg ikke kommer utenom. The Deed of Paksenarrion, som jeg skrev om i går, er en av dem, og en av seriene som jeg kan finne veldig mye å kritisere ved, men som igjen har fint lite å si for hvor mye jeg liker den. Rivers of London av Ben Aaronovitch er en annen, som bare er veldig, veldig god. Så har man Ringenes Herre som jeg absolutt elsker, men der har jeg holdningen at den opprinnelig ble skrevet som én bok, og da leser jeg den som det og ikke en serie. Eller Dresden Files, veldig høyt oppe på listen, Harry Potter eller Soulless (jeg kunne føyd enda flere til listen) – for ikke å glemme Discworld.

44659Serien som likevel går av med seieren er en av de virkelig gode gamle, og en av de første fantasyseriene jeg leste. Jeg snakker om serien The Belgariad (og The Malloreon, som er den etterfølgende serien, pluss de enkeltstående bøkene om Belgarath og Polgara) av David Eddings. På mange måter er serien en vandrende klisjé, med det stereotypiske «fattig gutt oppdager at han er en helt annen enn han trodde, og har en viktig skjebne å oppfylle»-plottet. På den andre siden kan man vel knapt snakke om klisjéer når man snakker om bøker skrevet før det ble en klisjé. Det har uansett lite å si, for bøkene er fantastiske likevel. Jeg vet ikke om noen serie verken før eller etter hvor jeg elsker persongalleriet så høyt, eller som jeg koser meg så mye med å lese. Det er noe med bøker som overhodet ikke er redde for å være skikkelig episke.

Nå… har jeg muligens skrevet aaaltfor mye om noe som bare skulle være et helt enkelt spørsmål 😛

 

 

 

 


30 Dagers Bokutfordring

Dag 1: Den beste boken du har lest så langt i år
Dag 2: En bok du har lest mer enn 3 ganger
Dag 3: Din favorittserie
Dag 4: Favorittbok i din favorittserie
Dag 5: En bok som gjør deg glad
Dag 6: En bok som gjør deg trist
Dag 7: Den mest undervurderte boken
Dag 8: Den mest overvurderte boken
Dag 9: En bok du ikke trodde du ville like, men som du endte opp med å elske
Dag 10: Favoritt blant klassikerne
Dag 11: En bok som du hatet
Dag 12: En bok som du pleide å elske, men ikke nå lenger
Dag 13: Din favorittforfatter
Dag 14: Favorittbok av din favorittforfatter
Dag 15: Favorittkarakter, mannlig
Dag 16: Favorittkarakter, kvinnelig
Dag 17: Favoritt sitat(er) fra din(e) favorittbok/bøker
Dag 18: En bok som skuffet deg
Dag 19: Favorittbok som det har blitt lagd film av
Dag 20: Beste romantiske/kjærlighetsbok
Dag 21: Favorittbok fra din barndom
Dag 22: Favorittbok som du eier
Dag 23: En bok som du har hatt lyst å lese lenge, men som du fortsatt ikke har lest
Dag 24: En bok som du skulle ønske flere personer ville lese
Dag 25: En karakter som du gjenkjenner deg mest i
Dag 26: En bok som endret din mening om noe
Dag 27: Den mest overraskende vrien eller slutten
Dag 28: Favorittitler
Dag 29: En bok som alle hatet, men som du likte
Dag 30: Din favorittbok gjennom tidene

One thought on “30-dagers bokutfordring dag 3: Din favorittserie

  1. Cicilie says:

    Å finne en favorittserie var veldig vanskelig. Jeg slet med den for å si det sånn. Men skrev ikke fult så lang en avhandling da, he he.

Legg igjen en kommentar: