30-dagers bokutfordring dag 8, 9, 10 og 11

Ajaj, så havnet jeg på etterskudd denne gangen også. Jeg var så flink til å lage blogginnlegg på forhånd til å begynne med, men så ikke for meg at jeg ikke skulle få tid til å skrive blogginnlegg mellom den 5. april og… nå. Jeg burde kanskje ha skjønt at med todagers medarbeidersamling (riktignok her i Bergen, men det ble jo ikke akkurat tidlig hjem), flere store språkvask-oppdrag og det ene med det andre i tillegg til alt som skulle gjøres etter påsken, så kom det ikke til å gå. Jeg kunne nok ha skrevet et i går. Men i går var også den episke ordne-ting-dagen min, og etter et par timers rundtur i Åsane (levere klær og bøker på Fretex, resirkulere glass, pante flasker, handle mat, handle diverse andre nødvendigheter, hente nye harddisker på posten og installere dem i begge datamaskinene mine, med all opprydding/flytting/reinstallasjon/sletting som hører til) var det fint lite tid til overs. Jeg la meg etter klokka fire i natt (da var Windows ferdig installert på den stasjonære PCen) og sto opp klokka ni for å fortsette med den bærbare. Nå er jeg sånn noenlunde ferdig – det er fortsatt et par program som gjenstår å reinstallere på den stasjonære, men har fått på plass viktige program som nettleser, Spotify og skriveprogrammene mine.

Uansett! Siden jeg er sånn på etterskudd, tenkte jeg å lage et samleinnlegg for de siste fire dagene. Litt for å unngå at jeg skriver en hel avhandling om hver av dem, og litt for å spare tid og arbeid.

Dag 8: Den mest overvurderte boken

7116709Dette er kanskje det letteste temaet så langt, for det er nemlig en bok mange har skrytt opp i skyene som bare irriterte meg grenseløst, nemlig The Left Hand of God av Paul Hoffman. Ekspeditøren i bokhandelen skrøt uhemmet av den da jeg kjøpte den for en del år siden, og det sier vel en del at den faktisk er oversatt til norsk. Men jeg kan virkelig, virkelig ikke fordra den. For det første: Elending worldbuilding. Stedsnavn virker hentet fra den virkelige verden og puttet inn i bokens verden på en tilsynelatende tilfeldig måte. Hele verdenen virket som om den var raskt slengt sammen. Jeg må innrømme at den første fjerdedelen av boken var veldig bra – stemningen og mørkheten fikk meg til å leve meg helt inn i den – men resten levde ikke opp til det. Jeg fikk følelsen av at ting skjedde forholdsvis vilkårlig, og personene virket som om de forandret personlighet hele tiden. For ikke å snakke om at man midt i en dyster og seriøs bok plutselig får scener som helt tydelig skal være komiske (uten å få det til i det minste, og uten at det var i nærheten av troverdig). Det føltes omtrent som hvis han som tegner Pondus hadde skrevet et av kapitlene i A Song of Ice and Fire. Jeg aner virkelig ikke hvorfor eller hvordan denne boken ble så populær.

 

 

 

Dag 9: En bok du ikke trodde du ville like, men som du endte opp med å elske

2495561

Her må det bli The Name of the Wind av Patrick Rothfuss. Jeg kjøpte den på impuls i en bokhandel i London, og hadde rukket å begynne å tvile på den innen jeg faktisk leste den. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, men jeg trodde virkelig ikke at jeg kom til å like den. Men så var jeg syk en dag, og plutselig skjønte jeg hvor feil jeg hadde tatt. Boken har seilt opp som en av mine favoritter, og den er bare nydelig. Noen bøker er som hurtigbåter, hvor man suser fra A til B uten helt å vite hva som har skjedd, bare at det var gøy. Denne er mer som en turistbåt, hvor reisen tar sin tid, men er verdt det til tusen. Anbefales!

 

 

 

 

 

Dag 10: Favoritt blant klassikerne

Det er mange klassikere jeg liker, og mange jeg hater. Men når det gjelder favoritten er det bare én, nemlig Oliver Twist av Charles Dickens. Jeg kan ikke huske når jeg leste den for første gang, men det var en god stund før jeg begynte på ungdomsskolen i hvert fall. Jeg leste «voksenbøker» ganske tidlig, og mamma mente at jeg kom til å like den. Hun hadde rett. Det er noe med fortellermåten og selve historien jeg bare elsker, det og persongalleriet. Det skader vel heller ikke at jeg er en stor fan av musikalen også (jeg eeeelsker sangene), men det er en av bøkene jeg har lest om og om og om igjen uten at den taper seg.

Dag 11: En bok som du hatet

Jeg kunne godt ha repetert boken fra dag 8, men det skal jeg ikke gjøre. Jeg har nemlig en annen bok jeg misliker nesten like sterkt. Det er The Summoner av Gail Z. Martin. Jeg kjøpte den for det meste på grunn av omslaget (man kan si hva man vil, men det pleier faktisk å fungere bra), men boken levde ikke opp til det i det hele tatt. (Siden den er på en Goodreads-liste over «books with deceptively good covers» regner jeg ikke med at det er bare meg, og det sier vel sitt at den er en av bare to bøker jeg har gitt én stjerne der. Nå er det riktignok debutboken til forfatteren, så man bør kanskje ikke være altfor streng, men jeg likte den virkelig ikke i det hele tatt. Det føltes ikke som om den hadde et ordentlig plot så mye som en rekke tilfeldige møter, som førte med seg litt spenning men som ikke egentlig hadde noe å si for noe av det som skjedde før eller etter. Jeg skrev en omtale om boken her.


30 Dagers Bokutfordring

Dag 1: Den beste boken du har lest så langt i år
Dag 2: En bok du har lest mer enn 3 ganger
Dag 3: Din favorittserie
Dag 4: Favorittbok i din favorittserie
Dag 5: En bok som gjør deg glad
Dag 6: En bok som gjør deg trist
Dag 7: Den mest undervurderte boken
Dag 8: Den mest overvurderte boken
Dag 9: En bok du ikke trodde du ville like, men som du endte opp med å elske
Dag 10: Favoritt blant klassikerne
Dag 11: En bok som du hatet
Dag 12: En bok som du pleide å elske, men ikke nå lenger
Dag 13: Din favorittforfatter
Dag 14: Favorittbok av din favorittforfatter
Dag 15: Favorittkarakter, mannlig
Dag 16: Favorittkarakter, kvinnelig
Dag 17: Favoritt sitat(er) fra din(e) favorittbok/bøker
Dag 18: En bok som skuffet deg
Dag 19: Favorittbok som det har blitt lagd film av
Dag 20: Beste romantiske/kjærlighetsbok
Dag 21: Favorittbok fra din barndom
Dag 22: Favorittbok som du eier
Dag 23: En bok som du har hatt lyst å lese lenge, men som du fortsatt ikke har lest
Dag 24: En bok som du skulle ønske flere personer ville lese
Dag 25: En karakter som du gjenkjenner deg mest i
Dag 26: En bok som endret din mening om noe
Dag 27: Den mest overraskende vrien eller slutten
Dag 28: Favorittitler
Dag 29: En bok som alle hatet, men som du likte
Dag 30: Din favorittbok gjennom tidene

Legg igjen en kommentar: