Bokutfordring dag 2: En bok du har lest mer enn tre ganger

Det er tid for dag 2 av bokutfordringen som jeg gjør sammen med Cicilie (bare å slenge seg på om noen vil), og i dag er temaet «en bok du har lest mer enn tre ganger.

21857614Dette er en av de aller første fantasybøkene jeg leste, etter Ringenes Herre. Jeg var helt oppslukt av dette nye, spennende som het fantasy, og tilfeldigvis hadde Tiden Forlag en periode akkurat da hvor de fokuserte på fantasy, og ga ut en del av det på norsk. Jeg mener jeg gikk på videregående da, så det må ha vært helt i begynnelsen av årtusenskiftet. Jeg husker i alle fall at jeg var innom en bokhandel på Lillehammer på sommerferie året mellom første og andre klasse, og fant denne og Sølvdolkens Skygge av Katharine Kerr på salg. Denne leste jeg ut på neste dags biletappe, og jeg husker at mamma og pappa skulle ha en litt lang matpause midt i, og jeg ikke kunne skjønne vitsen – jeg ville jo bare lese. Bra jeg ikke blir bilsyk!

Boken, som er første bok i en trilogi (i hvert fall på engelsk, på norsk ble den siste boken delt opp i to veeeldig tynne bøker, hva nå enn vitsen skulle være med det) er på mange måter typisk episk fantasy. Det er konflikten det gode mot det onde som gjelder, og det er krigere og trollmenn og hærer og så videre. Hovedpersonen, Paks, er menig i et leiekompani, og denne boken viser hennes reise fra hun rømmer hjemmefra og gjennom krigen de er leid inn for å kjempe mot Siniava.

Jeg vet ærlig talt ikke hvorfor jeg liker denne boken så mye, selv om en del sikkert er fordi det var en av de første fantasyseriene jeg leste. Kanskje er det den forfriskende mangelen på intriger (jeg kan ikke fordra at det alltid må være intriger), det at historien ikke er fortalt fra perspektivet til de som styrer, men de som faktisk er ute og kjemper i krigen, og jeg synes personene er velskrevet. Man kan si en del om hangen til å endre titler (originaltitlene er endret fra Sheepfarmer’s Daughter, Divided Allegiance og Oath of Gold til Krigerens Troskapsed, Annen Troskapsed og Gyllen Troskapsed (er det bare jeg som synes de titlene er i overkant kjedelige?)) og det at enkelte navn i bøkene har blitt endret tilsynelatende vilkårlig, men allikevel må jeg lese boken med jevne mellomrom – jeg tror jeg for lengst må være oppe i et tosifret antall ganger nå.

Nå har til og med serien fått en fortsettelse, en serie på fem bøker som ble ferdigskrevet i fjor.


30 Dagers Bokutfordring

Dag 1: Den beste boken du har lest så langt i år
Dag 2: En bok du har lest mer enn 3 ganger
Dag 3: Din favorittserie
Dag 4: Favorittbok i din favorittserie
Dag 5: En bok som gjør deg glad
Dag 6: En bok som gjør deg trist
Dag 7: Den mest undervurderte boken
Dag 8: Den mest overvurderte boken
Dag 9: En bok du ikke trodde du ville like, men som du endte opp med å elske
Dag 10: Favoritt blant klassikerne
Dag 11: En bok som du hatet
Dag 12: En bok som du pleide å elske, men ikke nå lenger
Dag 13: Din favorittforfatter
Dag 14: Favorittbok av din favorittforfatter
Dag 15: Favorittkarakter, mannlig
Dag 16: Favorittkarakter, kvinnelig
Dag 17: Favoritt sitat(er) fra din(e) favorittbok/bøker
Dag 18: En bok som skuffet deg
Dag 19: Favorittbok som det har blitt lagd film av
Dag 20: Beste romantiske/kjærlighetsbok
Dag 21: Favorittbok fra din barndom
Dag 22: Favorittbok som du eier
Dag 23: En bok som du har hatt lyst å lese lenge, men som du fortsatt ikke har lest
Dag 24: En bok som du skulle ønske flere personer ville lese
Dag 25: En karakter som du gjenkjenner deg mest i
Dag 26: En bok som endret din mening om noe
Dag 27: Den mest overraskende vrien eller slutten
Dag 28: Favorittitler
Dag 29: En bok som alle hatet, men som du likte
Dag 30: Din favorittbok gjennom tidene

Legg igjen en kommentar: