Maioppsummering: Lesingen tar seg opp igjen

2015 har så langt ikke vært verdens beste leseår. Prosjektet med å lese ut alle bøkene mine før jeg fikk lov til å kjøpe flere førte egentlig mest med seg at jeg verken kjøpte eller leste noen nye bøker. Men i mai begynte det sakte men sikkert å ta seg opp igjen. Kanskje fordi jeg endelig fikk begynt på de bøkene jeg hadde ventet lengst med, og som jeg hadde desidert høyest forventninger til. Jeg er nok av og til litt i overkant redd for å bli skuffet, selv om jeg veldig sjelden blir det.

I mai ble jeg faktisk helt ferdig med alle de uleste bøkene jeg har hatt stående i bokhyllen, som jeg har hatt som evighetsprosjekt i en del måneder nå (et enda større evighetsprosjekt siden jeg ikke har lest så mye for tiden). Jeg hadde faktisk ikke trodd jeg skulle se bunken med godt over 50 bøker komme helt ned i 0, kanskje mest fordi jeg ikke trodde på min egen selvkontroll når det gjaldt å ikke kjøpe bøker. Nå endte jeg opp med tre nye bøker på fredag, men de ble kjøpt billig av Cicilie og telles ikke heeelt med. Uansett:

Bøker lest:
 1. The Revenge of Eli Monpress (Rachel Aaron), omnibus av The Spirit War og Spirit’s End
 2. Odinsbarn (Siri Pettersen)
 3. Sworn in Steel (Douglas Hulick), bok 2 i Tales of the Kin
 4. Du, jente (Fatima Sharafeddine)

Jeg ga to av dem (nr. 2 og 3) fem av fem stjerner på Goodreads, de to andre fikk fire – så uavhengig av antall bøker tror jeg vi fint kan si at mai var en veldig god lesemåned. Sworn in Steel var kanskje den boken jeg hadde utsatt lengst å lese, selv om jeg kjøpte den med en gang den kom og selv om en venninne har skrytt den langt oppi skyene. Og selv om den første boken i serien var veldig, veldig bra.

Bøker kjøpt
 1. Mistborn: The Final Empire
 2. The Well of Ascension
 3. The Hero of Ages

Alle tre er skrevet av Brandon Sanderson og utgjør Mistborn-trilogien. Takk og lov for venninner som selger hele serier billig 😛 Det er uansett på HØY tid å lese mer av en så bra forfatter – jeg har så langt bare lest Elantris.

Skriveoppsummering

Må jo ha med noe om skrivingen også, når jeg først oppsummerer en hel måned. Etter at aprilskrivingen gikk rett i dass, for å si det rett ut, fant jeg ut at jeg skulle bruke mai til redigering. Men for å redigere var det en del worldbuilding jeg måtte gjøre, og når dette innebærer å skrive ned historien til et keiserrike som er nesten 3000 år gammelt… tar det sin tid. Selv i korte trekk. Meen det er gøy. Altfor gøy. Av og til får jeg følelsen av at jeg skriver bare for å ha en unnskyldning for å lage språk og kulturer og historier og kart og vite hva. Og så kommer NaNoWriMo og minner meg på at skrivingen egentlig er fryktelig gøy den også. Det er bare redigeringen jeg har et litt anstrengt forhold til. Dere vet… den delen av skrivingen man bruker mest tid på. Praktisk.

Planer for juni

Juni blir en travel måned, med reiser, møter, mye jobb og så videre, men jeg ville ikke vært meg selv om jeg ikke hadde litt for mange lesemål. Eller skrivemål.

 1. Lesing: Lese Mistborn-serien Skal leses i juli sammen med Cicilie
 2. Lesing: Lese Jørn Lier Horst: Den eneste ene (lånt av mamma, så den bør egentlig leveres tilbake i juni)
 3. Lesing: Lese om igjen i hvert fall to bøker jeg har fra før
 4. Blogging: Skrive minst fem omtaler
 5. Blogging: Blogge mer!
 6. Skriving: Gjøre ferdig hovedtrekkene om Taldûni (et av landene i fortellingen min) og helst også språket
 7. Skriving: Gjøre ferdig hovedtrekkene om Wirun (en av byene i ovennevnte land og byen der det meste av handlingen foregår)
 8. Skriving: Begynne å redigere plottet til Rogue Sorcery
 9. Bokkjøp: Kjøpe bok 11 og kanskje 12 i Wheel of Time (jepp, jeg har bestemt meg for å lese den ferdig)
 10. Bokkjøp: Ikke kjøpe mer enn maks 4 bøker, og ikke før jeg er ferdig med de to første lesemålene

De aller, aller viktigste målene er egentlig lesemål 1 og 2. Egentlig hadde det kanskje vært like greit å utsette alt som heter bokkjøp enda en måned, men jeg innser at det ikke akkurat er realistisk når jeg har ventet såpass lenge og det har kommet såpass mange bøker jeg har ventet såpass ivrig på. Og alle tre skrivemålene er egentlig helt nødvendige også, siden det har blitt utsatt i det lengste. Årets lærdom: En stor jobb blir ikke mindre av å utsette den. (Som om jeg ikke burde ha lært det for leeeenge siden…)

4 thoughts on “Maioppsummering: Lesingen tar seg opp igjen

 1. Cicilie says:

  Det er kjekt med venner som er litt OCD og må ha alle bøkene sine fra samme forfatter i samme fantastiske omslagserie mener du vel :p Men gøy at du og har de nå, så kan vi lese de sammen i sommer. Må bli juni/juli mål for min del, men en av de bli kanskje med på ferie. Vi får se.

  Hva synes du om Du, Jente? Ja, jeg er nysgjerrig, he he.

  • Ciuva says:

   Haha, vel, det kommer nok trolig til å gå den andre veien også en gang 😉 Vi skulle ikke satset på å lese dem i juli da? Jeg skal på ferie de to første ukene, og kommer nok til å lese en del da.

   Jeg likte den faktisk overraskende godt. Veldig greit å lese en bok fra den settingen som verken er moraliserende eller nedsettende. Regner med jeg poster en omtale i morgen eller dagen etter, tenker jeg.

   • Cicilie says:

    Juli høres mye bedre ut for min del. Skal sikkert jobbe (aner ikke om jeg får noe mer ferie enn den ene uken i sommer) men med så godt som null TV serier (og skikkelig Bergenssommer regner jeg med) blir det nok tid til lesing.

    Jeg også ble overrasket over hvor godt jeg likte boken. Det var forfriskende å lese en bok som skriver ting som de var. Den er jo rettet mot et arabisk publikum, noe jeg tror har mye å si på mangelen på «Hollywood-faktoren» (hvis du skjønner hva jeg mener).

    • Ciuva says:

     Da sier vi det!

     Ja, det tror jeg også. Jeg synes også det var fint med en bok som foregår et sted det er krig som ikke nødvendigvis handler OM krigen, om du skjønner, men at livet går videre (og at tenåringer er tenåringer uansett, tross forskjellige utgangspunkt).

Legg igjen en kommentar: