Fatima Sharafeddine: Du, jente!

25200642Du, jente! handler om Faten, 15 år, som er nødt til å slutte på skolen og begynne som tjenestepike hos en familie i Beirut for å hjelpe til å forsørge familien sin. Hun er ensom og alene, og det ser mørkt ut for drømmene om utdannelse og selvstendighet. Hvordan kan hun få utdannelse når hun jobber hele dagen? Men kanskje, ved hjelp av den unge mannen i nabohuset, er det mulig likevel…

Boken er noe såpass sjelden (her til lands) som en arabisk ungdomsbok. Bakteppet er krigen i Libanon, men den får aldri særlig stor plass. Jeg vet det er andre som har ment at krigen får for liten plass, men jeg synes tvert i mot at det er en bra ting. Det er klart at en krig opptar den som bor der den foregår, men livet slutter ikke å gå videre for det. Man skal fortsatt leve livet sitt så godt man kan. Jeg synes boken får dette frem veldig fint. Boken gir et fint innblikk inn i en uvant kultur.

Fortellerstilen bærer selvsagt preg av at det er en ungdomsroman, men jeg synes den er bra skrevet. Tonen passer til en femtenåring, og jeg syntes hovedpersonen både var velskrevet og lett å identifisere seg med. Det var fascinerende med en setting som både var nær og likevel så fjern, samtidig. Og selv om folkene i den vokste opp i en annen kultur, er det likevel veldig mye man kjenner igjen i seg selv eller noen man kjenner. Dessuten – det skader aldri å utvide horisonten sin litt! Om du har en tenåring i huset – eller liker ungdomsbøker selv, selvsagt – anbefaler jeg å sjekke ut denne.

3 thoughts on “Fatima Sharafeddine: Du, jente!

  1. Cicilie says:

    Har ikke fått med meg at du postet om denne, selv om du garantert har sagt det til meg. Ser ut som vi hadde samme tanker om boken 🙂

Legg igjen en kommentar: